Spoelbakken zijn er vandaag de dag in ontelbare kleuren, soorten en maatvoering. Maar hier gaat het over de inbouwmethodes.
We onderscheiden 3 methodes om spoelbakken te verwerken in het werkblad.
Opbouw
Hierbij wordt de rand van de spoelbak letterlijk op het werkblad gelegd. Hierdoor wordt het invegen van vocht en vuil bemoeilijkt. Deze methode wordt vrijwel niet gebruikt in een gemiddelde keukenzaak. Heel soms zie je nog wel eens een spoelbak geschikt voor ‘vlakke inbouw’ die toch als opbouwversie is gebruikt. Als deze goed verwerkt is hoeft het niet slecht te zijn, echter kan er snel vocht onder de rand komen die het werkblad kunnen laten opzwellen.
Vlakke inbouw
Bij de keuze ‘vlakke inbouw’ wordt er uit het werkblad een millimeter dun randje gefreesd. Hierin wordt de spoelbak gelijmd. De bovenzijde van de spoelbak ligt dus letterlijk vlak met de bovenzijde van het werkblad. Bij steensoorten zelfs een fractie lager. Dit geeft een fraai en praktisch resultaat.
Een nieuwe trend in keukenland is de z.g.n. ‘slimline’. Dit is een vlakinbouw situatie maar de rand van de spoelbak is maar 6 mm breed. Dit geeft de voordelen van vlakinbouw en is erg esthetisch.
Onderbouw
Bij een onderbouwsituatie (zie foto hieronder) zal er een rand van het werkbladmateriaal zichtbaar blijven. De dikte van de zichtbare rand zal afhangen van de dikte van het basismateriaal. De spoelbak wordt tijdens de montage onder het werkblad gelijmd. Een nadeel van deze methode is de kwetsbaarheid van het werkblad. Wordt er per ongeluk met een pan of iets dergelijks tegen de rand gestoten, dan is er grote kans op een beschadiging. Bij keramische werkbladen wordt dit zeer zeker afgeraden of zelfs niet verkocht. Weet wel dat als het je overkomt het vrijwel altijd gerepareerd kan worden maar onzichtbaar zal het niet worden.